image Wind People’s samlede anbefalinger til fremtidig vindmølleplanlægning

Ærø vil være fossilfri

Skrevet af: Mathias Sommer.  Grafik: Gert Ejton.

En stor vindmøllepark skal gøre Ærø til det første vestlige samfund fri for fossiler.

Ærø: “Det er en utrolig, unik beslutning, og kommunalbestyrelsen skal have stor ros for at omsætte sine visioner til handling” siger Lea Vangstrup. Hun står bag fonden “Wind People” og har en fortid på Ærø som leder af VE Organisation Ærø.

Det var ellers de færreste der anede, at der var optræk til en historisk dag, da punktet var placeret på den lukkede del af dagsordenen. Men kort før byrådsmødets start onsdag blev det åbnet og de tilhørende kunne ane lyset i øjnene på kommunalbestyrelsens medlemmer, da de sagde enstemmigt ja til at forfølge de store drømme om at gøre Ærø fossilfri – det første vestlige samfund.

Det kan ske ved at hælde 380 millioner euro eller næsten tre milliarder kroner i en vindmøllepark mellem Ærø og Langeland. Onsdag besluttede man sig for at gå videre med en forundersøgelse.

Et offentligt batteri

Det her går ud på at gøre Ærø 100 procent uafhængig af fossile brændstoffer. I det perspektiv er der fokus på transportsektoren. Og den energi, der skal bruges, skal komme fra en vindmøllepark, siger borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S).

Målet er at skabe et ” offentligt batteri” ved at udsætte hele 7500 el-biler, 2500 på Ærø og 5000 andetsteds. I el-bilernes standere kan nettet så op- og af-lade afhængig af efterspørgslen. Et såkaldt intelligent el-net.

– Man ender med et stort demonstrationssamfund med et intelligent el-net, hvor der leveres strøm til elbilerne, som kan aflade kollektivt, når de i korte perioder har brug for strøm, siger Lea Vangstrup.

Bank klar med 18 millioner

Oveni skal vindmøllerne levere strøm til fem el-drevne færger. Det bliver der så rigeligt strøm til med det casestudie, som Wind People har foretaget, hvor man regner med en vindmøllepark, der skal levere 160 megawatt. Det svarer til mellem 20 og 100 vindmøller – afhængig af vindmøllernes størrelse.

Lea Vangstrup fortæller at Ærø Kommune og samfund nu har stillet sig til rådighed for projektet, så bliver det Wind Peoples opgave at skaffe finansiering:

– Pengene kommer fra en kombination af lokale borgere, internationale investeringsbanker og virksomheder. Vi har specialiseret os i folkelige ejerskabsmodeller, hvor man kan lave vindmølleprojekter, siger hun.

Næste skridt bliver at sende en ansøgning til et forstudie. Det var det, byrådet i går sagde ja til, for her ligger der nemlig 18 millioner klar fra den Europæiske investeringsbank.

– Den Europæiske investeringsbank har stillet os i udsigt at finansiere et forprojekt med 18 millioner kroner som skal fjerne alle forhindringer for, at det her kan lade sig gøre, fortæller Lea Vangstrup, der vurderer, at overgangen til en komplet grøn ø drevet af en stor vindmøllepark ved Vejsnæs allerede kan realiseres inden for de næste seks år.